VELUX Blog UA

Автор Ігор Коляда, серп. 23, 2019

За останні роки наш спосіб життя значно змінився. Замість того, щоб проводити вільний час на вулиці, тренуватися та гратися на спортивних майданчиках, дорослі та діти витрачають все більше часу на гаджети, знаходячись у приміщенні. На сьогодні 90% нашого життя ми проводимо у закритому просторі: працюємо, відпочиваємо, граємось. При цьому ми позбавляємо себе природного світла, яке було рушійною силою нашої еволюції як виду.Покоління чотирьох стін зростає з кожним днем. Та мало хто замислюється, що, крім негативних наслідків для організму від сидячого способу життя, постійне проведення часу у приміщенні несе ще й багато ризиків для здоров’я. Одним з них є те, що повітря в приміщенні може бути в п'ять разів більш забрудненим, ніж на вулиці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щоденні побутові заняття — приготування їжі, прибирання, прийняття душу, прання, сушіння одягу, навіть сон і дихання, сприяють забрудненню повітря в будинку. Шкідливі речовини з токсичних матеріалів такі, як пластикові іграшки, миючі засоби та будівельні матеріали також можуть погіршити якість повітря в приміщенні. З часом ця комбінація шкідливих речовин у нашій оселі може збільшити ризик захворювання на астму та посприяти розвитку алергії. Життя в сирих і запліснявілих будинках збільшує шанс захворювання на астму на 40%, тому ми повинні діяти прямо зараз.

«Ми все більше перетворюємося на покоління чотирьох стін, - людей, які отримують денне світло і свіже повітря два рази в день, їдучи на роботу або в школу і назад. Сучасне життя часто складається з ранніх перегонів на роботу, де ми проводимо вісім-десять годин всередині офісу, а потім прямо додому, з можливою зупинкою для закупівлі харчів чи швидкого тренування всередині вологого та просякнутого потом фітнес-центру», - говорить Пітер Фолдберг, експерт з проектування будинків з здоровим мікрокліматом.

Коли людей запитують про забруднення повітря, вони, як правило, думають лише про життя поблизу великих заводів або в густонаселених районах міста з високим рівнем автомобільних викидів. Однак, Ваша оселя також може бути осередком забруднення повітря.

Пропонуємо Вашій увазі різноманітні поради, хитрощі та ідеї, які допоможуть зробити Ваш дім по-справжньому здоровим.

Почніть з освітлення

Ми й далі проводитимемо більшість нашого життя в будівлях, тому має сенс переосмислити те, як ми проектуємо і будуємо наші будинки, школи і офіси, де ми та наші діти витрачаємо стільки часу. Одним з чудових рішень для Вашого будинку є встановлення великої кількості світильників та ламп. Однак, мансардні вікна зможуть забезпечити вдвічі більшу кількість денного світла, що значно зменшить потребу в штучному освітленні та знизить витрати на електроенергію.

Хочете знати, де краще встановити мансардні вікна? Таким місцем може бути: ванна кімната, кухня, верхня частина сходів, вітальня, мансарда та навіть кабінет. Проте, дитячі кімнати, зазвичай, є найбільш забрудненими приміщеннями в будинку, тому, якщо Ваші дитячі знаходяться на верхньому поверсі будинку, почніть зміни саме звідти.


Використовуйте силу рослин

Типова сім'я з чотирьох чоловік випускає в атмосферу близько 1 800 літрів вуглекислого газу кожного дня, просто дихаючи. Облаштування Вашої оселі зеленими насадженнями допоможе не тільки знизити вміст вуглекислого газу в ньому, але й отримати новий кисень і усунути високий рівень забруднення. За певних умов деякі рослини можуть навіть ефективно видаляти бензол, формальдегід, оксид вуглецю та оксиди азоту.

Згідно з дослідженнями Національної аеронавтики і космічної адміністрації (NASA) та Асоціації контрагентів Америки (ALCA), рослинами, які є найбільш ефективними для видалення забруднюючих речовин з повітря, таких як формальдегід, бензол, трихлоретилен і монооксид вуглецю, є: Бамбукова пальма, Аглаонема китайська вічнозелена, Англійський плющ, Гербера ромашка, Джанет Крейг, Маргіната, Драцена, «Язик тещі» та Лілія миру.


Подбайте про провітрювання

В середньому доросла людина вдихає приблизно 15 000 літрів повітря кожен день. Але погана якість повітря у приміщенні може призвести до короткочасних симптомів, таких як: подразнення очей, носа і горла; головного болю; запаморочення і хронічної втоми. Довгострокові ефекти можуть бути більш важкими, включаючи респіраторні захворювання, астму, хронічне обструктивне захворювання легень і серцеві захворювання.

При проектуванні нового будинку подумайте про мансардні вікна з інтелектуальним керуванням на основі датчиків. Для цього потрібно придбати VELUX Active, але довгострокові переваги для здоров'я з його допомого значно більші. За допомогою програмованого світлового вікна Ви не тільки отримаєте більше денного світла, але й покращите природну вентиляцію Вашого будинку.

Зменшити вплив забруднюючих речовин

Такі речі, як свічки, освіжувачі повітря, килимові покриття, фарби та матеріали для вдосконалення будинку можуть викидати шкідливі речовини у повітря. Щоб звести до мінімуму ризик для своєї сім'ї, уникайте спалювання свічок, регулярно чистіть і сушіть одяг назовні. При роботі з хімічними речовинами, наприклад, при відновленні старих меблів, обов'язково прочитайте інструкцію та працюйте в зоні з великою кількістю вентиляції; на відкритому повітрі, якщо це можливо. Завжди використовуйте захисні окуляри, рукавички та якісну дихальну маску. Зберігайте матеріали в сухому, прохолодному місці, недоступному для дітей і утилізуйте їх належним чином.

Намагайтеся не зберігати всередині Вашого будинку матеріали, які можуть викидати шкідливі пари або є вогненебезпечними такі, як фарби, розчинники, бензин, паливо та лаки. При виконанні ремонтних робіт обирайте матеріали з низьким вмістом формальдегіду. Використовуйте ці поради, щоб створити більш яскраву та здорову атмосферу у Вашому домі, щоб ви могли почувати себе безпечніше у повсякденному житті, роботі, відпочинку та іграх.

Готові до наступного кроку?

bottom-1

Де краще розмістити мансардні вікна

Мансардні вікна додають стилю, смаку та краси будь-якій кімнаті. Вони дозволяють природному світлу пронизувати внутрішній простір, максимально освітлюючи інтер’єр.

Дізнатися більше

bottom-5

Кухня в мансарді: на що варто звернути увагу

Мансарда необов'язково повинна бути запиленим та темним горищем, призначеним для зберігання непотрібних речей. 

Дізнатися більше